Corona

In verband met de situatie rond het corona-virus volgen wij zo goed mogelijk de landelijke adviezen. Wij nemen daarom extra hygiene maatregelen. Mensen met klachten die zouden kunnen wijzen op Coronabesmetting, of in contact zijn geweest daarmee, mogen niet in het gezondheidscentrum komen. Dit geldt ook voor mensen die de afgelopen 2 weken hebben gereisd in een risicogebied. Klachten van corona-infectie kunnen zijn koorts (boven 38 graden), niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid. Bij deze klachten wordt u gevraagd geen afspraak te maken of die (kosteloos) te annuleren. Er is een (waarschijnlijk uiterst kleine) kans dat mensen het gezondheidscentrum bezoeken, waarbij pas later duidelijk wordt dat ze toch Corona onder de leden hadden. Het is dus theoretisch mogelijk dat u door medepatienten of door een van de medewerkers van het gezondheidscentrum wordt besmet. Dit geldt overigens ook voor andere locaties zoals een supermarkt. De patient maakt zelf de afweging, eventueel na telefonisch overleg met de arts, of het nut van het bezoek aan het gezondheidscentrum opweegt tegen de risico's.

Orthopedische geneeskunde

Begripsomschrijving

Orthopedische geneeskunde houdt zich bezig met de diagnostiek en de behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat. Het verschil tussen orthopedische geneeskunde en orthopedische chirurgie is dat in de orthopedische geneeskunde geen gebruik wordt gemaakt van operaties. Er wordt gebruik gemaakt van: diagnostiek door goed te luisteren naar het verhaal van de patiënt over het verloop van de klachten en de hinder die de klacht veroorzaakt, een nauwkeurig lichamelijk onderzoek, meting van bewegingsuitslagen, meting van kracht en echografie. Bij de behandeling wordt uitleg gegeven aan de patiënt over het verloop als hij zich niet laat behandelen, uitleg aan de patiënt over de beste manier om met de klacht om te gaan, oefentherapie, uitleg over de beste manier om gebruik te maken van hulpmiddelen of van pijnstillers en tenslotte wordt vaak gebruik gemaakt van injecties in het aangedane weefsel.

Voor meer informatie over injectietherapie klik hier

Aandoeningen

De volgende aandoeningen van het bewegingsapparaat worden vaak behandeld door orthopedisch geneeskundigen:

 • capsulitis (kapselirritatie, speciale vorm: frozen shoulder),
 • arthritis (gewrichtsontsteking, speciale vorm: arthritis door artrose),
 • bursitis (slijmbeursontsteking, speciale vorm: acute bursitis),
 • tendinitis (peesontsteking, speciale vormen: tenniselleboog, golfers elleboog),
 • tendovaginitis (peesschedeontsteking, speciale vormen: trigger finger, peesschede ontsteking van de Quervain)
 • carpale tunnel syndroom
 • ganglion
 • hielspoor
 • lage rugpijn
 • bekkeninstabiliteit
 • liesblessure
 • chondropathie van de patella (pijn rond de knieschijf)

Een aantal aandoeningen zien we vaak op ons spreekuur, soms in combinatie met andere klachten, maar behandelen wij niet, bijvoorbeeld: reuma, ziekte van Bechterew, nekpijn, Dupuytren, incontinentie.

░